Thursday 13 October 2011

resepi puding trifles

ni dia resepi yg aku nak share ngan korang...klu rajin try la...sedap....lg sedap klutimeharipanas...sejuk je puding nilalu kat tekak


jom tgk bahan2 dan cara buat...


ini la hasilnye..maap la yer...aku xde mangkuk yg cantik2 la...so aku masuk jer dlm bekas ni...










Bahan-bahannya :-

  • 1 tin susu cair
  • 5sd besar gula
  • 4 sd besar tepung kastard
  • 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
  • ½ biji kek gulung sederhana saiznya
  • 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya ( aku campur ngan buah segar & nata )
  • 1 peket agar-agar serbuk
  • 800ml air panas

Cara-cara


  1. Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
  2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
  3. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
  4. Masukkan bancuhan kastard td diatas kek
  5. susun buah koktel td diatas kastad
  6. Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
  7. Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas buah-buahan dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan. 

No comments:

Post a Comment