jom tgk bahan2 dan cara buat...
ini la hasilnye..maap la yer...aku xde mangkuk yg cantik2 la...so aku masuk jer dlm bekas ni...
Bahan-bahannya :-
- 1 tin susu cair
- 5sd besar gula
- 4 sd besar tepung kastard
- 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
- ½ biji kek gulung sederhana saiznya
- 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya ( aku campur ngan buah segar & nata )
- 1 peket agar-agar serbuk
- 800ml air panas
Cara-cara
- Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
- Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
- Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
- Masukkan bancuhan kastard td diatas kek
- susun buah koktel td diatas kastad
- Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
- Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas buah-buahan dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment